Hallo en welkom bij knutsel en freubel. Hier staan allerlei leuke knutselideeƫn, recepten en nog veel meer!
Veel plezier!

woensdag 5 februari 2014

Vetbollen maken

Stap 1: koop een blok frituurvet in de supermarkt en een zadenmengsel in de dierenwinkel (of maak zelf een mengsel). Koop geen vloeibaar vet en gebruik ook geen kippenvoer, want die zaden zijn te groot en te hard voor tuinvogels. Goede mengels bevatten stukjes pinda, zonnebloempitten, mais en andere kleine zaden.
Stap 2: smelt het vet in een pan en meng een evengroot deel van het zadenmengsel erin. Maak het vet niet te warm, gewoon smelten is goed genoeg.
zelf vetbollen maken voor vogels in de winter - mixen

Stap 3: giet het nog warme vet- met zadenmengsel in een bloempot, leeg melkpak, conservenblikje, glas of andere container en laat het daarin stollen. Geen plastic, want dat smelt. Zorg wel dat je er ook een stevige katoenen draad inhangt, zodat je de bol straks ergens aan kan ophangen. Een goede tip is om een stokje of bijvoorbeeld een spijker aan het einde te knopen en op de bodem of bovenkant te leggen zodat de draad minder makkelijk uit de bol schiet als je hem straks ophangt.
zelf vetbollen maken voor vogels in de winter - bakjes

Is het vet uitgehard? Hang de vetbollen dan op minimaal 1,5 meter boven de grond op je balkon of aan een boom. Let even goed op dat katten en er niet bijkunnen of naartoe kunnen springen.
Kan ook leuk in koekjesvormpjes.
Bron: http://www.tuinenbalkon.nl/zelfvetbollen-maken-voor-je-tuinvogels

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen